Zie hoe dat een moeder zichzelf wegcijfert

Gepubliceerd op 15 augustus 2023 om 07:00

Onvoorwaardelijke liefde en zorg

Moeders: De stille helden van het gezin

Jij, als moeder, speelt een cruciale rol bij het koesteren, verzorgen en opvoeden van je kinderen. Vaak ga je zo op in deze verantwoordelijkheden dat je jezelf wegcijfert ten behoeve van je gezin.

Jij toont onvoorwaardelijke liefde voor je kinderen. Denk bijvoorbeeld aan die nacht waarin je opstond om je zieke kind gerust te stellen en te zorgen dat het zich beter voelt. Je bleef aan de zijde van je kind, troostend en verzorgend, zonder enige aandacht voor je eigen vermoeidheid.

Of denk eens aan dat moment dat je kind thuis komt van school. Jij had bedacht om hem een middagje TV te laten kijken, zodat jij even naast hem op de bank kon liggen.
Maar hij zit vol verhalen en is zo vrolijk en actief dat jij je eigen vermoeidheid aan de kant zet om met hem een potje te voetballen. 

Je zet je eigen gevoelens en emoties opzij, zodat je kind, gewoon kind kan zijn. 

Multitasking en organisatie

Jij bent een meester in multitasking. Denk aan die drukke ochtend waarbij je erin slaagt om ontbijt te maken, lunches in te pakken, je kinderen aan te kleden en ervoor te zorgen dat iedereen op tijd de deur uitgaat. Je houdt een oog op de klok terwijl je met je andere hand de haren van je jongste dochter vlecht en tegelijkertijd een telefoontje beantwoordt.

Het is spitsuur thuis. De kids zijn moe van een dag school, het eten moet op tijd op tafel staan omdat je man vroeg naar de sport moet. Terwijl je de telefoon aan je oor houdt (je vriendin heeft je nodig), roer je in de pan en ondertussen stuur je je oudste kind al wijzens naar boven omdat hij moet gaan douchen. Daarna vraagt je jongste kind om aandacht en terwijl jij de groenten staat te snijden en gefocussed luisterd naar het verhaal van je vriendin, help je de jongste met het openen van het blik vol met stiften zodat hij kan gaan kleuren.

Je kind glimlacht tevreden omdat jij in staat bent om ondanks alle drukte, toch aandacht hebt voor zijn behoeften. 

Tijd en energie

Jij investeert enorme hoeveelheden tijd en energie in het zorgen voor je gezin.
Je komt na een lange werkdag thuis en start al snel met helpen van het huidwerk van je kinderen. Vervolgens breng je ze naar hun buitenschoolse activiteiten om daarna een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Je lijkt onuitputtelijk, altijd klaar om je kinderen te ondersteunen, zelfs als je zelf behoefte hebt aan rust.

Veel van de huishoudelijke taken vallen voor jouw rekening, dat doe jij er "gewoon" naast. En ondanks je eigen vermoeidheid en de drukte van de dag, besluit je om nog wat tijd vrij te maken voor quality time met je kinderen. Je speelt samen een bordspel, maakt grapjes en lacht samen. Je zet je eigen vermoeidheid opzij en vindt de energie om die kostbare momenten van verbinding en geluk met je gezin te creëren, wetende dat dit de herinneringen zijn die een leven lang meegaan

Zelfopoffering en eigen behoefte

Hoewel het bewonderenswaardig is hoe je jezelf wegcijfert, is het belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen zelfopoffering en eigen behoefte. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je erkent dat je tijd voor jezelf nodig hebt om op te laden. Je neemt de tijd om te ontspannen, een hobby uit te oefenen of een moment van stilte te vinden, omdat je weet dat dit je helpt om een gelukkigere en betrokken moeder te zijn.

Stel je voor dat je een passie hebt voor schilderen, maar vanwege de drukte van het gezinsleven en de vele verantwoordelijkheden, heb je deze passie op de achtergrond gezet. Op een dag besluit je echter om weer te gaan schilderen. Je maakt tijd vrij in je drukke schema, creëert een hoekje in huis als je eigen atelier en begint met het maken van kunstwerken waar jij je hart en ziel in kwijt kunt.
Door jezelf de ruimte te geven om je creativiteit te uiten en je passies na te jagen, ontdek je een hernieuwde energie en blijdschap die je terug zal vinden in je rol als moeder. 


Maar ja.... dan is nu natuurlijk de vraag...
1. Weet jij nog wel wat jouw passie is?
2. Kan jij keuzes maken voor jezelf, zonder schuldgevoel?
3. Plan jij wel me-time in (en houd jij jezelf er dan ook aan)
4. Claim jij een eigen hoekje/plekje voor jezelf in het huis


Ik durf te wedden van niet...

Conclusie

Ja jij bent de stille held van het gezin. Jouw opofferingen zijn essentieel voor het welzijn van je kinderen en het functioneren van het gezin als geheel.

Tenminste... dat denk jij!
Je hoeft jezelf namelijk helemaal niet op te offeren. 
Niet op de manier zoals ik hier boven heb beschreven, want zo loop je helemaal leeg. 

Uiteindelijk is dat voor niemand fijn en het is al helemaal niet leuk & goed voor jezelf. Met 1000% zekerheid durf ik te zeggen dat goed moederschap álles te maken heeft met het óók goed voor jezelf zorgen.

Mijn visie is dan ook: Als jij jezelf belangrijk genoeg vind, ben jij goed genoeg voor de ander!

En wat voor prachtige boodschap is dat voor je kinderen?!

(Lees verder onder de foto)

Hou op!

Met jezelf voor te liegen dat alles in het teken moet staan voor je gezin. Jij bent net zo goed onderdeel daarvan. Laat mij je helpen bij het loswurmen van oude patronen, zodat jij weer het geluk uit jezelf kunt halen. Laat mij je weer terug naar je eigen gevoel brengen, zodat je weer kunt voelen wat -jij- nog meer wilt in dit leven, als "alleen maar" moeder)-vriendin-dochter-collega) te zijn.


Twijfel je nog? 
Lees hier dan de recensies (en vergeet dan ook niet op google-reviews te kijken)

Op klik op onderstaande button om een vrijblijvende afspraak in te plannen om samen te sparren over de mogelijkheden.

Ps.
9 v.d 10 trajecten worden ook vergoed door de werkgever.
Super interessant toch?!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.